Ervaringen

'Sporten geeft onze cliënten zelfvertrouwen'

Cliënten van Philadelphia, locatie De Hagen in Rijssen worden wekelijks getraind door Ronald en Eduard Leusink.

Het gaat om mensen met een zogeheten LVB. (licht verstandelijke beperking).

“Het effect van het sporten is direct zichtbaar en herkenbaar,” aldus Josien Wessels, Locatiemanager Zorg & Wonen, regio Oost: “Cliënten voelen zich niet alleen fitter, maar ook zelfverzekerder.

Door deel te nemen aan reguliere evenementen worden ze niet ‘in een hokje geplaatst’, maar zijn ze volwaardig lid van de maatschappij. En dat doet veel met hun eigenwaarde. Reguliere sportscholen gaan ervan uit dat iemand zelfstandig een trainingsschema kan volgen. Dat is voor onze doelgroep vaak lastig. De maatwerkbegeleiding van Only Friends Twente maakt hierin het verschil en voorkomt dat mensen voortijdig en teleurgesteld afhaken”.

‘Iedere kleine stap is er een vooruit’

Only Friends Twente traint bij verschillende locaties van Aveleijn, o.a. in Markelo en Haaksbergen.

“Een van onze speerpunten is onze cliënten te motiveren om te gaan bewegen. Toen Eduard contact met ons zocht, waren we dus meteen enthousiast,” vertelt Maarten Bultink, begeleider dagbesteding bij Aveleijn, locatie Rohaan Markelo.

De instelling beschikte al over een fitnessruimte, bokshandschoenen, etc. Eduard kon dus direct een mooie combinatie maken en zorgde voor een programma, passend bij de doelgroep. Het gaat in totaal om zo’n twaalf cliënten van verschillende niveaus. Mensen met een lichte verstandelijke beperking, die over het algemeen veel begeleiding nodig hebben.