Ervaringen

Een van onze doelen, vanaf de opening, was om een Race Run afdeling op te zetten. De Race Runner geeft veel vrijheid aan deelnemers met een loopbeperking. Met deze loopfiets ontwikkelen ze ‘spelerderwijs’ de been en rompspieren en ze kunnen meekomen met de kids die goed kunnen hardlopen.

Waarom we het doen.

Thijs kwam in aanraking met Race Runnen op school ‘het Roessingh’ in Enschede. Een enthousiaste juf heeft een aantal weken haar leerlingen laten kennismaken met een Race Runner. Thijs beweegt zich overdag voort achter een rollator. Gelukkig wist zijn juf dat Only Friends Twente Race Runnen aanbied. Dus hij kwam op een zaterdagochtend kijken om te sporten. Treft daar ook nog zijn klasgenootje aan en binnen twee tellen reden ze samen een rondje over de atletiekbaan. Hoe geweldig is het om Thijs te zien genieten. Hij kijkt de hele week uit naar de zaterdframe runnerag ochtend. (net als elke topsporter doet). Thijs heeft inmiddels zijn eigen Race Runner besteld, loopt na 4 maand al een stuk beter en doet ook goed mee met boogschieten, verspringen, rekvoetbal (zie foto) en alle andere sporten die we elke zaterdagmorgen met ca 25 kinderen doen. Zijn fysiotherapeut en wij denken dat hij ooit weer zal rennen. Thijs is namelijk een enorme doorzetter en sportman, dat zie je in zijn ogen. 

Wij als Only Friends Twente zijn dankbaar dat we hier een bijdrage aan mogen leveren aan het geluk van Thijs en natuurlijk zijn ouders. Hopelijk rent hij ons binnenkort uit.

‘Sporten geeft onze cliënten zelfvertrouwen’

Cliënten van Philadelphia, locatie De Hagen in Rijssen worden wekelijks getraind door Ronald en Eduard Leusink.

Het gaat om mensen met een zogeheten LVB. (licht verstandelijke beperking).

“Het effect van het sporten is direct zichtbaar en herkenbaar,” aldus Josien Wessels, Locatiemanager Zorg & Wonen, regio Oost: “Cliënten voelen zich niet alleen fitter, maar ook zelfverzekerder.

Door deel te nemen aan reguliere evenementen worden ze niet ‘in een hokje geplaatst’, maar zijn ze volwaardig lid van de maatschappij. En dat doet veel met hun eigenwaarde. Reguliere sportscholen gaan ervan uit dat iemand zelfstandig een trainingsschema kan volgen. Dat is voor onze doelgroep vaak lastig. De maatwerkbegeleiding van Only Friends Twente maakt hierin het verschil en voorkomt dat mensen voortijdig en teleurgesteld afhaken”.


Lees meer

‘Iedere kleine stap is er een vooruit’

Only Friends Twente traint bij verschillende locaties van Aveleijn, o.a. in Markelo en Haaksbergen.

“Een van onze speerpunten is onze cliënten te motiveren om te gaan bewegen. Toen Eduard contact met ons zocht, waren we dus meteen enthousiast,” vertelt Maarten Bultink, begeleider dagbesteding bij Aveleijn, locatie Rohaan Markelo.

De instelling beschikte al over een fitnessruimte, bokshandschoenen, etc. Eduard kon dus direct een mooie combinatie maken en zorgde voor een programma, passend bij de doelgroep. Het gaat in totaal om zo’n twaalf cliënten van verschillende niveaus. Mensen met een lichte verstandelijke beperking, die over het algemeen veel begeleiding nodig hebben.


Lees meer