Ervaringen Aveleijn

'Iedere kleine stap is er een vooruit'

Maarten: ”Op onze locatie komen cliënten van verschillende doelgroepen en niveaus voor dagbesteding. Het is vaak lastig hen in beweging te krijgen. Eduard wist de juiste snaar te raken, waardoor ook de mensen die voorheen niet bewogen en daar ook geen behoefte aan hadden, in actie kwamen.”

Benadering

Dit is een wisselwerking tussen de begeleiders van Aveleijn en Eduard: “Tijdens elke training is er een begeleider aanwezig. We ondersteunen Eduard in de communicatie met de doelgroep. Hij weet de juiste benadering snel te vinden. Dat is heel bijzonder. Zo was er vorige week nog een cliënt die eerst absoluut niet wilde deelnemen, maar toch schoorvoetend overstag ging. Na afloop kwam ze naar Eduard toe en vertelde hoe blij ze was dat ze toch had gesport.”

Stapjes

Bij onze doelgroep moet je vaak met hele kleine stapjes beginnen. Het is lastig mensen te motiveren. Eduard voelt dat inmiddels haarfijn aan. Een uitnodiging om te gaan bewegen of sporten wordt vaak niet enthousiast ontvangen. Maar de vraag of men een spelletje wil doen, levert vaak wel positieve reacties op. Door bijvoorbeeld alleen met een ballon over te gooien, zet je mensen toch in beweging.

Een andere doelgroep, die ook fysiek wat sterker is, doet graag buiten oefeningen. Eduard heeft het programma daarop aangepast. Heel belangrijk voor onze cliënten is de herkenning. Daarom start een training altijd met rekken en strekken. Afwisseling is daarentegen ook belangrijk, dus is er elke week een andere sport of oefening.

Veilige omgeving

De cliënten, en ook wij, zijn blij met Only Friends Twente. Het is voor ons als begeleiders ook plezierig om zo samen op te trekken. Het bewegen doet onze cliënten goed. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat ze goed zijn in een bepaalde sport en dat geeft hen zelfvertrouwen. Een reguliere sportschool is voor onze doelgroep niet geschikt. Er zit dan te veel druk achter en mensen voelen nog weer eens dat ze ‘anders’ zijn. Dat het bewegen nu in een veilige omgeving kan, is ontzettend waardevol.

Kortom, we zijn erg tevreden over de samenwerking met Only Friends Twente. Eduard is erg enthousiast en staat er enorm voor open om meer te leren over communicatie met de doelgroep. Hij bereidt zich goed voor en heeft voor alles een creatieve oplossing. De rust die hij uitstraalt, werkt positief op de cliënten en dat geeft vertrouwen.

Only Friends Twente sport bij verschillende locaties van Aveleijn, o.a. in Markelo en Haaksbergen.